Deel dit blog
ZZP-Forum

Ondernemende ouders: informatie voor zzp’ers met een kinderwens

24 januari 2017   3680 keer gelezen  Ondernemen, Inspiratie

Ondernemende ouders

Je bent zelfstandig ondernemer en het gaat goed met je bedrijf. Ook privé sta je er goed voor en je zou graag kinderen willen. Of misschien sta je al op het punt om ouder te worden. Je moet dan natuurlijk al een hoop dingen regelen, maar hoe zit het als je een eigen bedrijf hebt? Wij hebben een aantal zaken voor je op een rijtje gezet.

De zwangerschap

Je wordt binnenkort vader of moeder. Gefeliciteerd! Ook de zwangerschap is een mooie tijd, maar vergeet niet dat je al wat zaken moet gaan regelen.

Zwangerschapsuitkering

Wanneer je als ondernemer zwanger bent, heb je in Nederland recht op een zwangerschapsuitkering volgens de Zelfstandig en zwanger – regeling (ZEZ). Om de hoogte van je uitkering te bepalen wordt eerst gekeken naar het aantal uren dat je gewerkt hebt in het kalenderjaar voorafgaand aan je zwangerschap. Heb je 1.225 uur of meer gewerkt, dan ontvang je de maximale uitkering. Die is gelijk aan het wettelijk minimumloon. Heb je minder dan 1.225 uur gewerkt? Dan wordt de uitkering bepaald aan de hand van je winst in dat jaar. Als je een AOV-verzekering hebt, ontvang je daarvan vaak ook een uitkering als je zwanger bent.

De periode waarin je recht hebt op een zwangerschapsuitkering is minimaal 16 weken. De periode gaat 6 tot 4 weken voor de uitgerekende datum in. Na de bevalling heb je altijd recht op minstens 10 weken zwangerschapsuitkering.

Als je aanspraak wilt maken op een zwangerschapsuitkering moet je deze twee weken voor de uiterlijke ingangsdatum van de uitkering aanvragen bij het UWV.

Zwangerschapsverlof

Als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk zelf of en hoe lang je je werkzaamheden neerlegt. Hier moet je wel goed over nadenken. Hoe lang kan je gemist worden? Hoeveel inkomsten loop je mis als je niet werkt en kan een uitkering dit gat vullen? Is er misschien iemand die tijdelijk jouw taken kan overnemen? Houd er ook rekening mee dat je zwangerschap zwaarder kan zijn dan je had verwacht. Misschien moet je wel eerder stoppen met werken dan je had gedacht. Bereid je hierop voor.

Vertel het je klanten

Als je familie en vrienden het goede nieuws hebt verteld, is het tijd om ook je klanten in te lichten. Doe dit op tijd, maar zorg wel dat je al hebt nagedacht over bepaalde zaken. Laat je klanten weten hoe je jouw afwezigheid denkt te gaan opvangen en bespreek ook hoe de samenwerking na de bevalling zal verlopen. Ga je misschien minder werken? Of op andere dagen?

De financiën

Als ouder heb je in Nederland recht op een aantal financiële vergoedingen.

Kinderbijslag

Kinderbijslag is een inkomensonafhankelijke bijdrage die alle Nederlandse ouders krijgen. De kinderbijslag stopt als kinderen 18 worden, recht hebben op studiefinanciering of op hun zestiende of zeventiende meer verdienen dan € 1.266 netto per maand (€ 1.299 in de zomervakantie).

De kinderbijslag is niet afhankelijk van de hoogte van je inkomen, maar van de leeftijd van je kind en je situatie. Je hoeft kinderbijslag niet zelf aan te vragen. Dit wordt vanzelf geregeld als je aangifte doet van de geboorte.

Kinderopvangtoeslag

Voor zelfstandig ondernemers met kinderen is kinderopvang een goede optie. Maak je gebruik van kinderopvang? Vraag dan kinderopvangtoeslag aan. Dit is een (gedeeltelijke) vergoeding van de kosten van de kinderopvang. Deze is wel inkomensafhankelijk. Je hebt recht op kinderopvangtoeslag als je gebruikmaakt van dagopvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar, buitenschoolse opvang voor basisschoolkinderen of opvang door gastouders. Voor opvang door familie of vrienden krijg je geen toeslag.

De hoogte van de kinderopvangtoeslag is afhankelijk van het aantal uren dat je werkt. Je vraagt de toeslag aan via toeslagen.nl. Zie ook de nieuwe belastingregels van 2017.

Kindgebonden budget

Naast kinderbijslag heb je als ouder misschien ook recht op kindgebonden budget. Iedereen met kinderen onder de 18 kan hiervoor in aanmerking komen. Je moet dan wel minimaal € 416 per kwartaal bijdragen aan het levensonderhoud van je kind.

Het kindgebonden budget is, net als kinderopvangtoeslag, afhankelijk van je inkomen. Vanaf een verzamelinkomen van € 20.109 wordt de hoogte van het kindgebonden budget afgebouwd. Is je verzamelinkomen hoger? Dan ontvang je minder of zelfs helemaal geen kindgebonden budget.

Ontvang je ook kinderbijslag? Dan kijkt de Belastingdienst automatisch of je ook recht hebt op kindgebonden budget. Je kan het kindgebonden budget eventueel ook aanvragen via toeslagen.nl.

Weer aan de slag

Je kind is inmiddels een paar weken oud en je gaat weer aan het werk. Maar hoe ga je dat bolwerken? Een eigen bedrijf en ouderschap combineren kan best stressvol zijn, maar met onderstaande tips gaat het lukken.

Ga niet multitasken

Houd zakelijk en privé gescheiden en ga niet multitasken. Doe je werk zoveel mogelijk als je kinderen slapen, naar school of op de opvang zijn. En als je tijd met je kinderen hebt ingepland, leg je telefoon dan weg. Focus je op één ding tegelijk.

Bespaar tijd

Dit klinkt logisch, maar is in de praktijk vaak lastiger. Toch zijn er genoeg manieren om tijd te besparen als ouder.

Kinderopvang

Zo is kinderopvang zeker een goede oplossing. Met de kinderopvangtoeslag kan je de kosten daarvan zelfs grotendeels opvangen.

Maak een planning en houd je eraan

Het klinkt zo makkelijk, maar toch doen veel mensen het niet; een planning maken. Een planning zorgt voor structuur in je werkzaamheden en rust in je gedachten. Probeer in te schatten hoeveel tijd je voor een taak nodig hebt en houd je aan de planning. Plan daarnaast niet alleen een dag of week vooruit, maar maak een globale planning voor een heel jaar. Wat houd je tegen? Let wel op dat je realistisch blijft. Het is fijn om taken af te ronden, maar als er taken open blijven staan, is dat vervelend.

Online boekhouden

Een andere manier om als zelfstandig ondernemer tijd te besparen, is door gebruik te maken van een online boekhoudpakket. Boekhoudsoftware zorgt voor automatisering van je boekhouding en administratie, zodat je tijd overhoudt voor je kinderen en je onderneming. e-Boekhouden.nl is een boekhoudpakket dat zeer geschikt is voor zzp’ers.

Help elkaar

Je bent ongetwijfeld niet de enige ouder in je omgeving die de balans moet zien te vinden tussen werk en de kinderen. Help elkaar een beetje en pas af en toe eens op elkaars kinderen. Fijn voor de ouders en leuk voor de kinderen.

Denk ook aan de toekomst

Heb je een kinderwens? En weet je al precies hoe je de balans tussen de twee werelden gaat bewaren? Kijk dan ook alvast naar de toekomst, ook de toekomst van je bedrijf. Denk na over een plan om te sparen. Als zelfstandig ondernemer heb je minder zekerheid dan wanneer je een vaste baan hebt, maar dat wil niet zeggen dat je geen geld opzij kan zetten voor de toekomst van je kind(eren).

Dit blog is geschreven in samenwerking met e-Boekhouden.nl, hét online boekhoudprogramma voor ondernemers, stichtingen en verenigingen, accountants en boekhouders. 

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Blijf jezelf ontwikkelen zzp’er! (2)
Wat zijn jouw goede voornemers zzp’er?
Gaat die opdracht weer aan je voorbij
Prinsjesdag 2021
Een beetje inspiratieloos?

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigenAnnuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog