Starten
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel deze pagina

Eenmanszaak de juiste keuze?

Eenmanszaak starten - de juiste keuze?

Als starter is het oprichten van een eenmanszaak eenvoudiger dan het oprichten van een andere rechtsvorm en daarmee een aantrekkelijke keuze. Maar waarschijnlijk heb je ook al gehoord van het grootste nadeel van de eenmanszaak. De aansprakelijkheid. En ben je bereid daarin risico’s te nemen? Hieronder vind een korte bespreking van de belangrijkste voor- en nadelen van de eenmanszaak. Neem dit goed in je op, voordat je beslist of een eenmanszaak voor jou de juiste keuze is.

Voordeel: de oprichting

Dat is bij een eenmanszaak eenvoudig, omdat er geen grote kosten aan verbonden zijn en je het voor een groot deel zelf kunt regelen. Je begint met het schrijven van een ondernemingsplan. Dit is niet noodzakelijk, maar wel aan te raden. Vervolgens verzin je een bedrijfsnaam. Controleer van tevoren wel even in het Handelsregister of de naam nog vrij is. Als je dit gedaan hebt, kun je online het inschrijfformulier van de KvK invullen. Daarna maak je een persoonlijke afspraak bij het voor jou dichtstbijzijnde KvK-kantoor. Je ontvangt dan een mail waarin precies staat wat je mee moet brengen naar de afspraak. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een geldig legitimatiebewijs. Tijdens de afspraak wordt jouw onderneming ingeschreven op jouw naam en ontvang je een KvK-nummer en betaal je voor de inschrijving 50 euro. Je bent vanaf nu ondernemer! Zo makkelijk is het. Een week later ontvang je per post je KvK-nummer en btw-nummer. De Belastingdienst zal later nog contact met je opnemen om je te laten weten of je btw-plichtig bent.

Het eenvoudig oprichten van eenmanszaak en de lage kosten die hieraan verbonden zijn, zijn de grootste voordelen van de eenmanszaak. Daarnaast is het bij een eenmanszaak, de naam kan wellicht hierin misleidend zijn, wel degelijk mogelijk personeel aan te nemen. Ook maak je met een eenmanszaak als starter aanspraak op verschillende fiscale voordelen.

Nadeel: aansprakelijkheid

Het grootste nadeel is de persoonlijke aansprakelijkheid. Jij en je eventuele partner kunnen bij deze rechtsvorm hoofdelijk aansprakelijk gesteld worden voor schulden en schade die jouw onderneming maakt. Als je bedrijf failliet gaat, ga je het privé ook. En dat kan vergaande consequenties hebben. Zorg als je getrouwd bent in ieder geval voor goede huwelijkse voorwaarden, zodat de schulden niet op je partner kunnen worden verhaald.

Andere rechtsvormen

Twijfel je over het oprichten van de eenmanszaak? Lees je ook in over andere rechtsvormen, zoals de bv of vof. Of misschien is een maatschap, waarin je samenwerkt met andere ondernemers, geschikt voor jou.

Terug naar het overzicht