Starten
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel deze pagina

Rechtsvormen: STAK, cv, Maatschap en coöperatie

Rechtsvormen-vervolg-cv-STAK-coöperatie-maatschap

Naast de veelvoorkomende rechtsvormen, zoals eenmanszaak, bv en vof zijn er rechtsvormen die eventueel handig voor jou kunnen zijn. De STAK, cv, maatschap en coöperatie. Lees hieronder meer over deze rechtsvormen.

Stichting administratiekantoor STAK

Een stichting administratiekantoor (STAK) is een stichting met als doel het beheren en certificeren van aandelen. Bij een besloten vennootschap bv of nv zijn de aandeelhouders de eigenaren van het bedrijf. Met een aandeel heb je namelijk recht op winst uit het bedrijf én stemrecht bij aandeelhoudersvergaderingen. Wil je nieuwe aandelen uitgeven zonder stemrecht (dus alleen ter verdeling van de winst) dan kun je de aandelen onderbrengen in de STAK. De stichting geeft vervolgens certificaten uit. Er zit geen limiet aan het aantal uit te geven certificaten en er hoeft bij overdracht van de certificaten geen notaris aan te pas te komen.

Er zijn verschillende redenen om certificaten (dus aandelen zonder stemrecht) uit te geven. Zie bijvoorbeeld de volgende situaties:

1. Zorgen dat niemand de macht krijgt

Je hebt een familiebedrijf en wilt je bedrijf overdragen aan je drie kinderen. Maar om te zorgen dat niet een van de kinderen een te grote stem krijgt in wat er met het bedrijf gaat gebeuren plaats je alle aandelen in de STAK. Je geeft de dagelijkse leiding over aan een neutraal bestuur, maar geeft de kinderen de aandelen, zodat zij ieder een gelijk deel van de winst krijgen. Op deze manier krijgen de kinderen wel hun deel van de winst, maar kunnen ze niet hun zin doordrijven. 

2. Werknemers mee laten delen in de winst

Je kunt je personeel aandelen geven als een bonus. Als het goed gaat met het bedrijf, gaan de aandelen omhoog en krijgen je werknemers een deel van de winst. Zo kun je het personeel extra motiveren. Maar omdat je niet wilt dat je werknemers stemrecht krijgen (dan zouden zij bijvoorbeeld kunnen stemmen voor meer salaris, zonder dat je daar iets aan kunt doen), is het slim deze aandelen via de STAK uit te geven.

Commanditaire vennootschap (cv)

Als je een bedrijf wilt beginnen en je hebt een geldschieter gevonden kan het verstandig zijn een commanditaire vennootschap (cv) op te richten. De geldschieter wordt dan een stille vennoot die zich niet bemoeit met de dagelijkse leiding. De stille vennoot is alleen financieel betrokken. 
Zorg dat je bij de oprichting van de cv in een vennootschapscontract afspreekt wie de stille en beherende vennoot is, hoe de verdeling van winst (of verlies) is en wat de vennoten precies inbrengen (geld, tijd, bedrijfsmiddelen). 

Maatschap

Als je wilt samenwerken met zelfstandigen die hetzelfde beroep uitvoeren kan een maatschap nuttig zijn. Vaak zie je een maatschap bij tandartsen, advocaten of fysiotherapeuten. Het voordeel van een maatschap is dat je de kosten voor bijvoorbeeld bedrijfspand en bedrijfsmiddelen kunt delen. De ondernemers die in de maatschap zitten worden maten genoemd. 
Bij de oprichting van het maatschap is het verstandig om een maatschapscontract op te stellen. Hierin zet je wat elke maat inbrengt (geld, tijd, bedrijfsmiddelen), hoe de winst wordt verdeeld en welke bevoegdheden de verschillende maten hebben. 

Coöperatie 

Een coöperatie is een vereniging (met leden) waarbij de leden gebruikmaken van collectieve voordelen. De meeste coöperaties zijn een bedrijfs- of een ondernemerscoöperatie. 

Bedrijfscoöperatie

Via deze coöperatie wordt een bepaald belang behartigd. Zo zijn er energiecoöperaties waarin verschillende bedrijven samen de energie inkopen en dus goedkoper uit zijn. Andere belangen kunnen zijn: reclame, inkoop of het gezamenlijk leveren van goederen. 

Ondernemerscoöperatie

Als je als zzp’er wilt samenwerken met anderen kan een ondernemerscoöperatie handig zijn. Je kunt dan samen met andere zzp’ers werken aan één project, bijvoorbeeld als het project te groot is voor jou alleen. 

Oprichting STAK, cv, Maatschap en coöperatie

Bij de oprichting van deze rechtsvormen zijn niet zo eenvoudig. Vaak is het verstandig een contract af te sluiten waarin je de afspraken met collega-ondernemers op papier zet. Zorg dat je deze contracten laat toetsen door een jurist. 
Daarnaast is het verstandig je goed in te lezen en te laten adviseren als je een van deze rechtsvormen wilt oprichten. Een notaris kan je dan verder helpen. 

Terug naar het overzicht