Starten
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel deze pagina

Kopen of huren van een bedrijfsruimte? 

Kopen of huren van bedrijfspand

Als je er niet voor kiest om vanuit huis te werken, heb je een externe bedrijfsruimte nodig. En die kun je kopen of huren. Twijfel je wat je moet doen? En maak jij dan altijd een lijstje van voor- en nadelen om een weloverwogen beslissing te maken? Wij hebben je alvast geholpen door de belangrijkste voor- en nadelen van zowel kopen als huren op een rij te zetten. En jij beslist wat voor jou het zwaarste weegt.

Kopen: de voordelen

Vermogen en investering

Door een pand te kopen investeer je in het bedrijf en bouw je vermogen op, mits het pand in waarde toeneemt. Daarnaast kan het zo zijn dat de rente van de financiering lager uitvalt dan de huur van een soortgelijk pand. En als je uiteindelijk de hypotheek volledig of voor een heel groot deel hebt afgelost, gaat de opbrengst bij verkoop (voor een groot deel) naar jou.

Je hoeft geen rekening te houden met de eisen van een verhuurder

Het is prettig om geen rekening te houden met de eisen van een verhuurder. Als eigenaar bepaal je zelf of je zelf in het pand blijft, of dat je het pand (gedeeltelijk) verhuurt. Als jij een muur wilt weghalen, of een ruimte wilt bijbouwen, beslis jij hierover. Het kopen van een bedrijfspand geeft je vrijheid.

Tip: ondanks dat je eigenaar van een pand bent, is niet alles mogelijk. Ga daarom voorafgaand aan de koop altijd na of er een bestemmingsplan voor de locatie is en wat het bestemmingsplan concreet voor jou als eigenaar betekent.

Huren: de voordelen

Je hebt geen (onverwachte) onderhoudskosten

Je hoeft als huurder geen rekening te houden met (onverwachte) onderhoudskosten en dat is fijn, want die kosten kunnen best weleens hoog oplopen. Denk aan lekkage, schilderwerk aan de buitenzijde van het pand en ruitschade.

Flexibiliteit

Als huurder ben je flexibeler en dat is best fijn als je net start met ondernemen. Je weet nog niet wat de toekomst brengt. En de eerste jaren als ondernemer zijn vaak grillig. Door te huren hoef je de risico’s van waardevermindering van het pand niet te dragen en zit je vaak niet voor langere tijd aan de huur vast.

Maar er zijn ook nadelen. Zowel voor huren als voor kopen. Hier komen ze:

Kopen: de nadelen

Je bent verantwoordelijk voor (onverwachte) onderhoudskosten

Alle onderhoudskosten zijn voor jou. Sommige onderhoudskosten kun je vooraf incalculeren en plannen. Andere onderhoudsposten kunnen zich onverwachts aandienen. De kosten kunnen ook erg hoog oplopen. Denk bijvoorbeeld eens aan het repareren van het dak, van vloeren of fundering.

Pand kan in waarde dalen

Het is al eerder gebeurd en het kan weer gebeuren. De vastgoedmarkt kan instorten. En als jij dan de eigenaar bent van een bedrijfspand, heb jij daar last van. Want de waarde van jouw pand daalt dan ook. En het is lastiger om je pand te verkopen. Je neemt op dit gebied altijd een risico, want de toekomst van de vastgoedmarkt is niet te voorspellen.

Huren: de nadelen

Je bouwt geen vermogen op als je huurt

Je betaalt maandelijks huur en de huur gaat zeer waarschijnlijk ook elk jaar omhoog. Echter bij waardevermeerdering van het pand, levert het jou niets op. Je zult op een andere manier vermogen moeten opbouwen.

Je moet rekening houden met de verhuurder

Je zult als huurder zeer waarschijnlijk niet zomaar veranderingen mogen aanbrengen aan het pand. Het pand is immers niet van jou. Als de verhuurder eisen en voorwaarden aan het huren stelt dan zul je je hier aan moeten houden.

Terug naar het overzicht