Starten
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel deze pagina

Auto zakelijk of privé 3: aanschaf auto

aanschaf auto zzp'er zakelijk of privé

Je gaat een auto aanschaffen. Je hebt gekeken en besloten dat aanschaffen beter is dan bijvoorbeeld leasen. Hou bij de aanschaf van je auto rekening met de onderstaande punten. 

Voorbereiding

Bepaal je budget. Wil je maximaal €15.000,- uitgeven? Koop dan geen auto van €14.999,-. Houd rekening met overige kosten (onverwacht onderhoud bijvoorbeeld). Doe onderzoek naar het model dat je in gedachte hebt. Heeft het model veelvoorkomende problemen? Check ook van tevoren de reputatie van de dealer. 

Een auto is geen impulsaankoop

Durf, als je niet zeker bent van de auto, ook weg te lopen. Koop niet impulsief een auto, maar maak een goede afweging. Check de auto samen met iemand die er verstand van heeft. Maak een proefrit, bekijk de auto uitgebreid. Een dealer of handelaar zal de auto altijd snel willen verkopen, maar ga hier niet in mee. 

Representatief

Denk bij de aanschaf van de auto niet alleen aan de kosten. Zorg dat je representatief bent. Wil je als startende ondernemer een dure auto aanschaffen? Vraag je wel af of je aan je klanten wilt overbrengen dat je geld hebt voor een dure auto. Wil je aan de andere kant een goedkoop uitziende, verroeste auto rijden? Is dat wat je wilt uitstralen? Misschien is het verstandig (zeker de eerste tijd) een neutrale, nette auto te rijden. 

Privégebruik auto

Denk bij het aanschaffen van je auto ook aan hoe je privé met je auto gaat rijden. Misschien is een bepaalde auto voor nu erg handig, bijvoorbeeld een kleine auto waarmee je makkelijk in de stad kunt komen. Maar heb je over een paar jaar misschien (meer) kinderen en heb je meer aan een grotere auto? Hou hier rekening mee bij de aanschaf van je auto. 

Privé of op de zaak?

Bepaal of je de auto privé of op de zaak gaat zetten. Het voordeel van het auto op de zaak zetten, is dat je de aanschaf kunt aftrekken. Naast de aanschaf zijn er nog meer voordelen voor een auto als bedrijfsvermogen, zoals de aftrek van gebruiks- en onderhoudskosten. Als je (relatief) weinig zakelijke kilometers maakt en/of veel privékilometers kan het voordeliger zijn om je auto privé te rijden. Kijk voor meer informatie over zakelijk of privé rijden in het artikel: Auto zakelijk of privé?

Terug naar het overzicht