Starten
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel deze pagina

Auto zakelijk of privé 2: auto op de zaak

Auto op de zaak als zzp'er

Je hebt gekozen om een auto aan te schaffen en je gaat deze op je bedrijf te zetten. Je hebt berekend dat je zakelijke autokosten hoger zijn dan je bijtelling en het voordeliger is dan je auto privé aan te schaffen. Waar moet je op letten bij de aanschaf van je zakelijke auto?

Rittenadministratie en black-box

Zoals ook aangeven in ons eerste artikel over zakelijk of privé rijden heb je geen bijtelling als je minder dan 500 privékilometers maakt. Dit moet je wel kunnen aantonen. Je zult een rittenadministratie bij moeten houden, waarbij je duidelijk aangeeft welke kilometers zakelijk en welke privé waren. Je kunt ook  van een black-boxsysteem, waarmee je automatisch de afzonderlijke ritten terug kunt vinden. Hou wel altijd een goede administratie bij, bijvoorbeeld in je agenda, waarin je je afspraken later kunt terugvinden. Op deze manier kun je altijd bewijzen dat je maximaal 500 privékilometers hebt gemaakt. 

Correctie op btw

Maak je meer dan 500 privékilometers, dan moet je gaan aangeven welke kilometers zakelijk en welke privé waren. Bij de laatste btw-aangifte van het jaar corrigeer je je privégebruik. Als je drie kwart van je kilometers zakelijk rijdt, dan moet je de overige 25% van de btw van je autokosten betalen. Je moet dan via een rittenadministratie duidelijk kunnen maken dat je 75% van je kilometers zakelijk hebt gereden.

2,7%-forfait

Maar wat je ook kunt doen is gebruikmaken van de zogenaamde 2,7%-forfait. Dit betekent dat je van de cataloguswaarde (nieuwwaarde) van je auto 2,7% als privégebruik opgeeft. Als je bijvoorbeeld een auto die nieuw €20.000,- kostte is jouw privégebruik € 540,- (2,7% van € 20.000,-). Dit bedrag betaal je dan in de laatste btw-aangifte van het jaar. 
Als je weinig privékilometers en/of relatief veel zakelijke kilometers is het vaak voordeliger om de werkelijke kilometers bij te houden. We geven je hier een voorbeeld.

Rekenvoorbeeld 1: Bijhouden van privékilometers:

Je koopt een auto uit 2011 die als catalogus waarde € 30.000,- heeft. Je rijdt 20.000 kilometers, waarvan 2.000 kilometers privé. Je autokosten zijn € 5.000,- (waarover je dus 21% - € 1.050,- btw hebt betaald). De btw op je afschrijving is € 882,-.
Je totale btw op autokosten en afschrijving is € 1932,- (€ 1.050,- + € 882,-). Je rijdt 2.000 van de 20.000 kilometers privé, dat is 10%. Je moet 10% van de btw (€ 1680,-) betalen. Dat is in dit geval € 193,-.

Rekenvoorbeeld 2: btw-correctie via 2,7%-forfait:

De cataloguswaarde van de auto is € 20.000,-. 2,7% van € 20.000,- = € 810,-.
Je ziet dat je bij het zelf berekenen van de privékilometers maar € 193,- aan btw hoeft te betalen en dat je bij de forfait € 810,- moet afdragen. Het bijhouden van privékilometers geeft je in dit geval dus een voordeel van € 617,-. 

1,5%-forfait

Als je de auto al meer dan 4 jaar op de zaak hebt staan mag je 1,5%-forfait gebruiken in plaats van 2,7%. Heb je voor januari 2013 je auto in gebruik genomen, mag je vanaf 2017 1,5% gebruiken. In het rekenvoorbeeld hierboven betekent dat je via de forfait uitkomt op € 450,-. Dit betekent dat het zelf bijhouden van privékilometers nog altijd een voordeel van € 257,- oplevert. 
Let op: je mag ook gebruik maken van de 1.5%-forfait als je geen btw kunt aftrekken van de aanschaf van je auto, bijvoorbeeld als je de auto van een particulier hebt gekocht. Of als je een zogenaamde marge-auto van een handelaar koopt. In dat geval kun je de btw niet aftrekken en mag je de 1.5%-forfait gebruiken. 

Bijtelling – inkomstenbelasting

Naast de btw-correctie bij privégebruik, moet je je privékilometers ook corrigeren via de bijtelling. Dit betekent dat er bij de inkomstenbelasting een bepaald percentage van de cataloguswaarde als inkomen wordt gezien. Over deze bijtelling betaal je dan inkomstenbelasting. Dit is afhankelijk van hoe zuinig je auto is. Zie ook de tabel in het artikel Auto zakelijk of privé?

Tip: Laat je bij de aanschaf van je zakelijke auto niet alleen leiden door de kosten en (fiscale) voordelen. Houd ook rekening met uitstraling en functie van je auto. Maak nadat je alle overwegingen hebt meegenomen een keuze voor je zakelijke auto. 

Terug naar het overzicht