Starten
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel deze pagina

Huisvestiging van een starter. Wat is er mogelijk?

Huisvestiging van startende ondernemers

Gefeliciteerd, je hebt besloten om voor jezelf te beginnen. Waarschijnlijk heb je al heel wat voorbereidingen getroffen, zoals je inschrijven bij de KvK en het schrijven van een ondernemingsplan. Maar heb je er ook al over nagedacht waar je gaat werken? Er zijn heel wat mogelijkheden. Je hoeft ook niet per se voor één werkplek te kiezen, als starter kun je in veel gevallen ook afwisselen. Wij hebben een aantal werkplekken voor je op een rij gezet.

1. Thuiswerken

Voor een starter is thuiswerken misschien wel de meest voor de hand liggende keuze. Je bent geen geld kwijt aan huur, je hebt geen reistijd en je kunt werken wanneer je wil. Helaas zitten er aan thuiswerken ook een aantal nadelen. Zo is het echt makkelijker gezegd dan gedaan om privé en zakelijk gescheiden te houden. Het is haast onmogelijk om productief te zijn als je aan de keukentafel werkt. Als je kiest voor thuiswerken is een aparte kamer een must. Sluit de deur en spreek af met je partner en kinderen dat je tijdens kantooruren niet gestoord kunt worden. Ben je van plan om klanten thuis te ontvangen? Dan zou je kantoor in het meest ideale geval een eigen opgang hebben. Is dit niet mogelijk, zorg dan dat de kamer aansluit aan een rustige en neutrale hal.

Realiseer je ook dat er een aantal regels en voorwaarden van de overheid gelden voor het starten van een bedrijf aan huis. Deze regels en voorwaarden verschillen per branche en regio. Daarnaast heb je vaak ook te maken met een bestemmingsplan. Win daarom altijd vooraf informatie in bij je gemeente.

2. Bedrijfspand kopen of huren

Als je ervoor kiest om niet vanuit huis te werken, moet je op zoek naar een bedrijfspand. Het is allereerst belangrijk dat je een goede locatie uitkiest. Daarna zul in je kaart moeten brengen aan welke eisen jouw pand moet voldoen. Denk bijvoorbeeld aan de minimale vierkante meter die je nodig hebt, de mogelijkheid om te kunnen verbouwen, de maximale prijs en de bereikbaarheid van het pand. Vergeet ook de parkeermogelijkheden niet. Voordat je hier aan begint, moet je nog wel eerst de keuze maken of je gaat huren of kopen. Aan beide mogelijkheden zitten voor- en nadelen.

3. Verzamelgebouw

Een derde optie is het huren van een ruimte in een verzamelgebouw. Je hebt dan een eigen kantoorruimte en deelt de kosten van het pand met de andere huurders van het pand. Een huurcontract van een kantoorruimte in een verzamelgebouw is vaak een stuk flexibeler dan die van een bedrijfspand.

4. Flexibele huisvestiging

Als je ervoor kiest flexibel te huren, zit je nooit voor langere tijd aan een kantoorruimte vast. Als je alleen werkt, kun je zelfs slechts één werkplek huren. Als je klanten ontvangt of een lezing of informatiemiddag wilt organiseren kun je ook een vergaderruimte afhuren. Dit kan vaak allemaal online. Een leuke bijkomstigheid is dat er veel initiatieven zijn waar flexibele ondernemers hun kennis en expertise delen. Zo werk je nooit echt alleen en leer je misschien van andere ondernemers. Je kunt je flexibele werkplaats ook goed afwisselen met thuiswerken.

Terug naar het overzicht